Att leva enkelt i Grekland…

Hej!

Nu när jag är åter, så tänkte jag arbeta så här fortsättningsvis, att jag följer mitt arbete från 1976 och framåt, och gör nerdykningar i mina anteckningar om jag tror att något är intressant, men att jag ibland bara får impulser, och då behöver jag inte följa någon ordning.  Som i dag, när jag bara vill sända ut några tankar, och bilder man kan se framför sig.

Det här är en bild från byn Ano Viannos på Kreta, som jag tog för många år sedan.

År 1938 reste Karin Boye på en stipendieresa bland annat till Grekland, och där träffade hon några ungdomar som bjöd med henne till sin hemby, Ano Viannos. Hon skrev senare om resan, dels i en dagbok som har publicerats, men även i novellform, och jag har skrivit om dem hon träffade i boken Karin Boye: Okända brev och berättelser.

Men det jag ville berätta i dag, var att bilden av det enkla livet i Grekland,  blev betydelsefullt för Karin Boye, och att hon kom att fantisera om det. Hennes goda vän Kajsa Höglund berättade för mig att hon drömde om att ta med sig Anita Nathorst dit och leva där med henne.

Men Anita Nathorst var ju svårt sjuk i cancer, och hon stod inte alls Karin Boye nära på det sättet som man kan tänka sig att Karin önskade.

Och vad vet man om hur tankarna gick, och hur sammanblandat det var – Jag tänker på att Karin Boye hade läst grekiska, och på Sappho, som jag har sett henne citera, och hennes önskan att dö.

Kanske var det en önskan att få vara där med Anita, som hon älskade, vid havet, och att få dö där tillsammans med henne? Vad vet man. Så mycket pågick ju i hennes huvud.

Kanske blev sanningen till slut för mycket för henne.