Allt har sin tid…

Hej!

Jag har varit borta från den här bloggen och det mesta under sommaren.

En flytt, ett kärleksbekymmer, och en text som bara måste bli färdig innan 1/8. Nu är den klar, så jag kan börja arbeta igen, och kommer nog att skriva kortare blogginlägg, men kanske fler. Det var mycket att förklara i början.

Det senaste inlägget handlade om Margot Hanel, som tog sitt liv, 30 maj 1941.

Jag vill börja min nya arbetsperiod med att försöka få svar på en fråga som ställdes i slutet av 30-talet – Vad hände med Margots bror, Werner Hanel?

Efter Karin Boyes död, besökte Margot en gemensam vän, Birgit Anderberg, och hon talade då om sin bror. Hon sa ”Han är som jag”, och hon menade då homosexuell.

Jag har inte tillgång till de gamla intervjuerna just nu, men om jag minns det rätt så var det en middag med familjen i Berlin, modern levde ännu, och han kom, men något hände så han gick därifrån och därefter har ingen sett honom.

Det finns en historia om att modern kallades att identifiera honom, men att han var så svårt misshandlad att hon inte kände igen honom. Enligt Margots systrar, Charlotte och Gerda var det inte sant.

Frågan är om han greps på grund av sin homosexualitet, eller för att han var jude, och vad hände med honom? Eller var det något helt annat? Gjorde han något politiskt, som han inte ville tala om?

United States Holocaust Memorial Museum i Washington, DC, lade nyligen ut en post på FB om hur homosexuella män behandlades i Tyskland. Ett citat:

Between 1933 and 1945, an estimated 100,000 men were arrested for violating Nazi Germany’s law against homosexuality, and of these, approximately 50,000 were sentenced to prison. An estimated 5,000 to 15,000 men were sent to concentration camps on similar charges, where an unknown number of them perished.

Jag har tagit kontakt med en av dem som leder forskningen om den här tiden på museet, Dr Jake Newsome, och frågat om Werners namn finns med där, och han har lämnat namnet till arkivet och biblioteket, och ska återkomma.

Det finns ju ännu släktingar till Margot i livet, syskonbarn t ex., och det vore fint att hitta någon uppgift om Werner, eftersom det har varit ett sådant frågetecken i familjen, så länge.

Ja, så här började det ny arbetet med bloggen. Jag ska även ta itu med mina andra bloggar, men en i taget!

Ett tillägg.

US Holocaust Memorial Museum kunde inte finna honom bland de namn de hade.

Det är möjligt att han faktiskt tog värvning och stupade. Jag ska försöka leta även på det sättet.